Субота, 18.05.2024, 15:01
Вітаю Вас Гість | RSS

Музей "Історія школи"
Луцької ЗОШ №13

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Цікаво знати...

ТАРАС САВЧУК, ЯКОГО СВІТ ЗНАВ ЯК ЮКІ ТЕРРІ
ВЕЛИЧ І ТРАГЕДІЯ ЛЕГЕНДАРНОГО ХОКЕЇСТА
Цей чоловік народився, аби грати в хокей, і «помирав» на льоду, аби лише знову і знову виходити на нього. Йому донедавна належав рекорд Національної хокейної ліги серед воротарів-переможців, поки кілька років тому Патрік Руа з «Колорадо», здобувши 448-му у своїй кар'єрі перемогу, не переписав історію на свій лад. Та цифри цифрами, але Террі Савчук назавжди залишиться «непереможеним». Людина складної долі і ще складнішого характеру, він усім своїм унікальним життям довів безмежність людських можливостей і безсмертя духу. Не злічити пошкоджень, отриманих ним на льоду і за його межами, а смертельну рану Террі отримав від... одноклубника, біля порога власного будинку.
Переглядів: 875 | Додав: sasha-str | Дата: 23.04.2012 | Коментарі (0)

Батьки Зигмунда Фрейда із Західної України
Про засновника психоаналізу Зигмунда Фрейда чув кожен. Його тлумачником снів користуються й досі. Усі знають, що Фрейд за національністю був євреєм, народився і працював в Австрії. А ось мало кому відомо, що його батьки і дід походять з України.

Про це нам розповіла директор музею історії міста Тисмениця, що на Івано-Франківщині, Лілія Лешега. Вже кілька років ця енергійна жіночка виношує ідею створити у музеї спеціальну експозицію, присвячену відомому в усьому світі психоаналітику. Зараз дозбирує необхідні матеріали. Лілія Богданівна з нетерпінням чекає відомостей з Віденського музею Зигмунда Фрейда. Тамтешні працівники ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Додав: sasha-str | Дата: 09.01.2012 | Коментарі (0)


29 червня 2011 року минуло сто шістдесят два роки від дня народження Ольги Драгоманової (в одруженні Косач), що виступала під псевдонімом Олена Пчілка. Цю світлу постать, яку слушно називають скорботною матір’ю української культури, яка дала Україні, світові Лесю Українку, нині відзначає Україна. В історії української культури, науки і суспільно-громадської думки Олена Пчілка становить цілу епоху. В її особі поєднувалось ціле суцвіття талантів – педагога, письменниці, перекладача, вченого, громадського діяча. А ще ця феноменальна жінка була блискучим журналістом і видавцем. За її участю, а з 1907 року під безпосередньою її орудою виходить спочатку в Полтаві, а далі в Києві і Гадячі журнал "Рідний край” (до 1916  ... Читати далі »

Переглядів: 632 | Додав: sasha-str | Дата: 12.11.2011 | Коментарі (0)

«Коли слово наближається до Бога»
Три письменники – з однієї волинської сім'ї
Луцьк - унікальне місто і тим, що саме тут в одній сім'ї проживають три яскраві особистості, які талановито втілюють свої «я» в художньому слові. Це ще раз переконливо довели нові книги Надії Гуменюк і Володимира Лиса, а також дебютна збірка поезії їхнього сина Сергія Лиса.
У книзі Надії Гуменюк «Охоронець для янгола» та Володимира Лиса «Полювання на брата» – по три радіоп’єси унікального подружжя майстрів слова. Вистави радіотеатру Національної радіокомпанії України за п’єсами наших краян (до речі, лауреатів Усеукраїнських к ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Додав: sasha-str | Дата: 08.11.2011 | Коментарі (0)

Автор всесвітньо відомої «Пісні про рушник» помирав у муках

Він прожив  лише  п’ятдесят сім літ і за певних обставин міг би дожити й до наших днів, адже дев’яносто п’ять – це далеко не межа людського існування. Міг би дожити принаймні до незалежності України, яку, а особливо її мову, безмежно любив, в чомусь навіть хворобливою любов’ю українця, втиснутого у рамки вірнопідданого "совка”. Міг би дожити… Та чи міг?

Серпень 1962 року, Тарасова гора поблизу Канева. На могилі Кобзаря відомі українські артисти виступають з к ... Читати далі »
Переглядів: 534 | Додав: sasha-str | Дата: 31.10.2011 | Коментарі (0)

Григорій Чубай – оригінальний поет, батько талановитого співака Тараса Чубая

Український поет і перекладач Григорій Чубай народився 23 січня 1949 року в селі Березини тодішнього Козинського району на Рівненщині. Автор посмертно виданих поетичних книг "Говорити, мовчати і говорити знову” (1990), (1999). Творчість Григорія Чубая, за Інтернет-енциклопедією "Вікіпедія”, вплинула не стільки на поезію, скільки на "самоусвідомлення” деяких вісімдесятників.

Йому не вдалося вступити до Київського університету через виступ перед пам’ятнико ... Читати далі »
Переглядів: 723 | Додав: sasha-str | Дата: 31.10.2011 | Коментарі (0)

Тут витає дух Ахматової
Двадцять років тому до 100-річчя від дня народження Анни Ахматової у селі Слобідка-Шелехівська на Деражнянщині у маєтку тітки поетеси Анни Вакар був відкритий літературно-меморіальний музей. За цей час його відвідало понад 40 тисяч людей: щоб вшанувати пам’ять видатної жінки, поціновувачі її таланту їдуть з усього світу. І їх завжди, чи то група туристів з Німеччини або Франції, чи всього одна людина із сусіднього села, і влітку, і взимку, радо зустрічає хранителька музею 79-річна Марія Скорбатюк, яка є і завідувачкою, і екскурсоводом, і реставратором…  

У родинному гнізді  є лав ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Додав: sasha-str | Дата: 31.10.2011 | Коментарі (0)

Незрадлива дочка українського Відродження шістдесятих
18 вересня відомій українській дисидентці Аллі Горській виповнилося б вісімдесят років. Зважаючи, зі слів родичів і друзів, на її гарне здоров’я й фізичну силу, талановита художниця могла б дожити до цього ювілею, без сумніву, з вагомим творчим доробком. Не судилося, бо на першому плані у неї було не власне життя, навіть не творчість, а Україна, справедливість і людська гідність.Енергії мала на п’ятьох
Алла Горська народилась у Києві 1929 року і, що цікаво (з погляду її "націоналізму”), виховувалась у зросійщеній родині, тому в дитинстві та юності розмовляла російською мовою. Становлення її як україномовної патріотки відбулося на початку шістдесятих років раз ... Читати далі »
Переглядів: 492 | Додав: sasha-str | Дата: 31.10.2011 | Коментарі (0)

Миколі з полтавського «захолустья» дуже хотілося здобути славу

Хто з нас не дивився улюбленого всіма фільму "Вечори на хуторі біля Диканьки”! Певно, так само усі знають, що автором цієї однойменної повісті є відомий письменник Микола Гоголь. Український чи російський – про це довгий час сперечаються літературні критики. У школі ми проходили творчість Гоголя на уроках російської літератури. Хоча, досліджуючи його біографію, знаючи державний устрій, коли жив письменник, можна зробити висновок, що письменник за походженням був і залишився українцем, але свої твори писав російською мовою. Чому? У російській імперії легше було "пробитися” в люди, використовуючи "вєлікорускій ... Читати далі »
Переглядів: 467 | Додав: sasha-str | Дата: 31.10.2011 | Коментарі (0)

Роксолана з Рогатина
Вона змусила одного з наймогутніших повелителів світу свого часу Сулеймана Пишного стати їй… покірним слугою. Хоч була йому спершу звичайною бранкою. Ця мудра українка так повелівала серцем і розумом турецького султана, що усім на подив стала його головною дружиною і радницею. Мова про Настю Лісовську, відому всьому світові під йменням Роксолана. Дотепер у Стамбулі стоїть її розкішна кам’яна усипальниця – єдина така в Туреччині гробниця, збудована на честь жінки. 15 березня виповнюється 552 роки від дня її смерті.Настею Лісовською нарекли письменники?
Роксолана вважається донькою священика Гаврила Лісовського з містечка Рогатина, що на Івано-Франківщині. Доктор історичних нау ... Читати далі »
Переглядів: 890 | Додав: sasha-str | Дата: 31.10.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 »
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright sasha-str © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz